Lichtere uitvinding

Hallo allemaal, we zijn erg blij dat jullie terug zijn voor een blog waar jullie zeker van zullen genieten. Vandaag gaan we kijken naar de geschiedenis van de aansteker, het
kleine voorwerp waarvan iedereen weet dat het zo handig is en dat sommigen van ons bijna elke dag gebruiken. Het is
een voorwerp dat deel is gaan uitmaken van ons dagelijks leven en dat voortdurend wordt verbeterd en nieuwe modellen biedt aan zijn fans.

Vlamaansteker

Sommige voorwerpen zijn zozeer deel gaan uitmaken van onze gewoonten, ons moderne dagelijkse leven, dat ze niet meer weg te denken zijn. De aansteker is daar duidelijk één van.

Maar hier is nog een gek feit: een journalist van een Britse tv-zender stelde een lijst op van de 100 beste voorwerpen die ooit door mensen zijn uitgevonden, en de aansteker werd beschouwd als de beste uitvinding van de mensheid.

De uitvinding van vuur: van de prehistorie tot de moderne tijd

Vuur is een van de belangrijkste elementen op aarde. Weten hoe je vuur moet maken is door mensen lang beschouwd als een kenmerkende eigenschap van intelligentie, die ons onderscheidt van andere dieren.

De exacte chronologie van de ontdekking en het gebruik van vuur door de mens is onderwerp van lopend onderzoek, maar twee vragen hebben tot nu toe misschien weinig aandacht gekregen: Hoe zag vuur eruit op aarde voordat de mens verscheen? En hoe leerden vroege mensen voor het eerst vuur te maken?

Vuur prehistorie

Er zijn drie hoofdcomponenten nodig voor vuur. Ten eerste moet er brandstof zijn om te verbranden. Ten tweede moet er zuurstof beschikbaar zijn – per slot van rekening is verbranding in wezen een oxidatieproces dat warmte en licht afgeeft. En tot slot moet er een hittebron of ontstekingsbron zijn waardoor het vuur kan ontstaan.

Op een kale aarde zouden we geen vuur verwachten; er moet plantaardig leven op het land zijn dat voor een brandstofbron kan zorgen.
En vegetatiebranden kunnen pas ontstaan als het zuurstofgehalte in de atmosfeer rond de 15% is. (Vandaag is dat 21%.)

Daarom smoren we een vuur met een deken of zand, injecteren we kooldioxide of overspoelen we het zelfs met water om het te doven – om de zuurstof af te snijden. Vóór het verschijnen van de mens waren de belangrijkste ontstekingsbronnen de bliksem.

Tot nu toe geloofden paleontologen dat Homo Erectus ongeveer 400.000 jaar geleden vuur had leren kennen, omdat er toen geen bewijs was voor eerdere haarden.

Vuur Homo Erectus

Maar een Israëlisch onderzoek heeft onze eigen interpretaties op losse schroeven gezet: Door stukken verbrand vuursteen te analyseren, bracht het vervolgens het mogelijke bestaan van “fantoom haarden” aan het licht, wat deze ontdekking absoluut cruciaal zou maken en de kaarten in ons proces om te weten wanneer we Homo werden in de zin van onze menselijkheid, bijna 800.000 jaar geleden, opnieuw zou schudden.

De beheersing van vuur door de eerste mensen betekende een revolutie in de technologische evolutie van de menselijke beschaving. Vuur was een bron van warmte en verlichting, bescherming tegen het risico van roofdieren (vooral ’s nachts), een middel om geavanceerdere jachtwerktuigen te maken en een methode om voedsel te koken.

Deze technologische vooruitgang voor die tijd maakte de geografische verspreiding van de mens, culturele innovaties en veranderingen in dieet en gedrag mogelijk.
De
beheersing van vuur, waarvoor het meest overtuigende wetenschappelijke bewijs dateert van 400.000 jaar geleden, was een cruciaal moment in onze prehistorie. Vuur leren beheersen stelde onze voorouders in staat om roofdieren af te weren, voedsel te koken, nieuwe gereedschappen te maken, maar vooral… om warm te blijven!

Roofvuur

Het temmen van de vlam begon pas echt met het aansteken van het vuur. De allereerste methoden gingen uit van een slaande beweging, wat de techniek is die door de aansteker wordt gebruikt. Hierbij worden twee harde materialen tegen elkaar geslagen totdat er een vonk ontstaat die heet genoeg is om een brandstof te ontsteken. Deze ogenschijnlijk eenvoudige techniek moest echter duizenden jaren worden verfijnd voordat de effectiviteit ervan werd bewezen. Om een vonk te produceren die voldoende was om vuur te maken, moest de homo sapiens veel verschillende combinaties uitproberen, omdat het slaan van vuursteen tegen vuursteen niet erg bevredigend was.

Eindelijk vinden we in Europa, zo’n 15.000 jaar geleden, de oorsprong van de aanstekertechniek: door een kiezelhoudend gesteente tegen ijzererts (pyriet of marcasiet) te slaan om tondel aan te steken, werd de winnaar de allereerste aansteker.

Staal verving later pyriet om een groter aantal grotere, hetere vonken te produceren. De oudste vorm van aansteker was geboren: de vuursteenaansteker, die in sommige delen van de wereld nog steeds wordt gebruikt.

De hedendaagse aansteker

Dus laten we een stap terug doen in de tijd en de geschiedenis naar iets recentere eeuwen.

De eerste aanstekers waren eigenlijk omgebouwde vuurwapens die buskruit gebruikten als ontstekingsmechanisme. In 1823 vond de Duitse scheikundige Johann Wolfgang Döbereiner uit, wat vaak wordt beschouwd als de eerste moderne aansteker in de geschiedenis.

Dobereiner Aansteker

Hij liet waterstofgas over een metalen katalysator gaan, waardoor een chemische reactie ontstond die warmte en licht creëerde. Helaas voor Döbereiner was zijn aansteker, die bekend stond als de Döbereiner-lamp, omvangrijk, moeilijk te gebruiken en behoorlijk gevaarlijk. Daarom werd hij tijdens zijn leven slechts in beperkte hoeveelheden geproduceerd. In 1903 patenteerde Carl Auer von Welsbach de ferrocerium, dat vaak verward wordt met vuursteen. Ferrocerium produceert vonken als er op gekrast wordt, waardoor de brandstof in de aansteker ontbrandt en moderne aanstekers konden worden gemaakt. Tussen 1910 en 1932 creëerden en veranderden bedrijven en particulieren hun eigen versies van de aansteker met behulp van Welsbachs uitvinding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voegden soldaten het gebruik toe van een kapje met gaatjes rond de vlam, waardoor de aansteker gemakkelijker te gebruiken was als hij aan de wind werd blootgesteld.

In 1932 richtte George Grant Blaisdell Zippoaanstekers op. Geprezen om hun levenslange garantie en winddicht ontwerp, zijn Zippo-aanstekers vandaag de dag nog steeds een populaire optie op de markt voor consumenten.

Zippo-aansteker

De komst van de gasaansteker was een soort revolutie. Uitgevonden door de Fransman Henry Pingeot en op de markt gebracht door Marcel Quercia, verscheen de eerste zakaansteker, de Crillon, in 1948. Wat een innovatie, en wat meer is, het is Frans!

Met een simpele knip van de vingers ontsteekt een vonk de kleine hoeveelheid gas die vrijkomt.

Het duurde tot de jaren 1970 voordat de eerste wegwerpaanstekers in Parijs verschenen, gemaakt door Bic, nu marktleider. Vandaag de dag is dit kleine plastic voorwerp met zo’n bekend ontwerp een echte beroemdheid en maakt het zelfs deel uit van de permanente collectie “Architecture and Design” in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York.

BIC aansteker

Aanstekers die nafta gebruiken, doen dat met behulp van een stoffen lont die door de bovenkant van de aansteker en in het huis van de aansteker wordt geregen. Een deksel dat open en dicht gaat, voorkomt dat de nafta weglekt of verdampt en dient ook om de vlam te doven.

Butaanaanstekers daarentegen zijn uitgerust met een klep die de stroom butaangas in de aansteker regelt. Vonken ontstaan door een stuk metaal tegen het ferrocerium te slaan of door op een knop te drukken die een elektrische boog creëert door middel van piëzo-elektrische ontsteking.

Laten we het kleine zusje van de aansteker niet vergeten: de lucifer

Vuur is de basis van de moderne mensheid en was de katalysator voor de uitbreiding van onze voorouders tot voorbij de grenzen van Afrika. Het gaf ons de kracht om in barre omgevingen te overleven, voedsel te verwerken en de vorm van de omgeving waarin we leven te veranderen.

Over de millennia, toen de menselijke soort geavanceerde gereedschappen begon te ontwikkelen en de eerste neolithische beschavingen begon te vormen, werd het vermogen om voedsel te maken overal ter wereld gemeengoed. Dit proces was echter nog steeds langzaam, onbetrouwbaar en afhankelijk van veel omstandigheden (regen, wind, slechte transporteerbaarheid).

Door deze problemen probeerden veel wetenschappers, scheikundigen en ingenieurs in vroege menselijke beschavingen (Mesopotamië, Egypte, India, China, Griekenland en Rome) een manier te vinden om vuur gemakkelijk te maken, draagbaar en betrouwbaar.

Omdat ze niet bekend waren met scheikunde en natuurkunde, waren hun eerste pogingen tevergeefs. Het enige relatief succesvolle voorbeeld van vroege beheersing van vuur komt uit de 5e eeuw na Christus in China,

Tegen de 10e eeuw was de productie van deze “lichtgevende slaven” of “vuurstokjes” wijdverspreid in heel China, maar zelfontbrandende lucifers waren nog niet gevonden.

Er zijn 1000 jaar verstreken en wetenschappers hebben nog steeds geen manier gevonden om een zelfontbrandende vuurbron te maken die betrouwbaar gebruikt kon worden door de algemene bevolking (er waren enkele onpraktische en zeer gevaarlijke chemische reacties).

De basis van de moderne lucifer- en aanstekertechnologie werd gecreëerd door niemand minder dan een alchemist, Hennig Brandt, in de tweede helft van de 17e eeuw, die een levenslange droom had om goud te maken van andere metalen.

Hennig Brandt

Tijdens zijn carrière slaagde hij erin pure fosfor te winnen en de interessante brandbare eigenschappen ervan te testen. Hoewel hij fosfor uit zijn alchemistische experimenten liet, bleken zijn aantekeningen een belangrijke springplank voor nieuwe uitvindingen.

De eerste lucifer werd in 1805 gemaakt door Jean Chancel in Parijs. Deze rudimentaire lucifer leek in niets op de moderne “percussie” lucifers die we tegenwoordig gebruiken.

In plaats van fosfor te gebruiken, koos Chancel ervoor om een houten stokje te bedekken met kaliumchloraat, zwavel, suiker en rubber en het stokje vervolgens in een klein asbestflesje te dompelen dat gevuld was met zwavelzuur. Contact tussen het zuur en het mengsel op de stok ontstak het vuur en gaf zeer onaangename dampen af in het gezicht van de gebruiker.

Met de opkomst van de moderne chemie is het niet vreemd om te ontdekken dat de eerste aansteker werd gemaakt vóór de eerste wrijvingslucifer. De beroemde Duitse scheikundige Johann Wolfgang Dobereiner creëerde zijn “Döbereiner lamp” in 1823, die de chemische reactie tussen zink en zwavelzuur gebruikte om een licht ontvlambaar waterstofgas te creëren.

Hoewel deze uitvinding echt opmerkelijk was en veel andere uitvinders inspireerde om nieuwe aanmaakontwerpen te ontwikkelen, was het de introductie in 1826 van de eerste wrijvingslucifer door de Engelse chemicus en apotheker John Walker die er echt in slaagde om de manier waarop we vuur maken te veranderen.

Na hem deden vele andere uitvinders hun bijdragen en vorderingen, die uiteindelijk leidden tot het wereldwijde fenomeen van lucifers met witte fosfor, gemaakt door de Fransman Charles Sauria. Hoewel dit type lucifer erg populair was, werd witte fosfor uiteindelijk verboden voor openbaar gebruik vanwege de giftige eigenschappen.

De definitieve moderne lucifer ontstond halverwege de 19e eeuw dankzij de Zweedse scheikundige Gustaf Erik Pasch. Zijn concept van de “veiligheidslucifer” verplaatste het fosfor van de lucifer zelf naar een veilig slagoppervlak, waardoor de creatie van veel veiligere, gebruiksvriendelijkere en goedkopere lucifers mogelijk werd.

Zijn uitvinding werd op grote schaal populair gemaakt door de Zweedse industrieel en uitvinder John Edvard Lundström, die de eerste massaproductie van dit type lucifer lanceerde.

Zijn uitvinding werd op grote schaal populair gemaakt door de Zweedse industrieel en uitvinder John Edvard Lundström, die de eerste massaproductie van dit type lucifer lanceerde.

Zijn uitvinding werd op grote schaal populair gemaakt door de Zweedse industrieel en uitvinder John Edvard Lundström, die de eerste massaproductie van dit type lucifer lanceerde.

Match

De verschillende soorten aanstekers

Hoewel we de soorten ontstekingsmaterialen en brandstoffen hebben behandeld die doorgaans werden gebruikt in historische aanstekers, zijn de verschillende stijlen en soorten aanstekers geëvolueerd met de technologie.

Van de tijdloze clipper tot de fakkelaansteker, van de originele aansteker tot elektrische boogaanstekers tot de stormaansteker, er zijn een aantal opmerkelijke aanstekeropties die je moet kennen.

De Clipper

Hoe kunnen we het over aanstekers hebben zonder de prachtige Clipper-aanstekers te noemen? Dit opvallende ontwerp zal bij sommigen van jullie zeker dierbare herinneringen oproepen. Herinneringen aan je jeugd, adolescentie, middelbare school of universiteit, want in de jaren 70 en 80 hadden rokers dit type aansteker!”

Clipper Aansteker

Een zakaansteker die is gemaakt om de beste grip te bieden en die heel gemakkelijk in sigarettenpakjes past.

Toortsaanstekers

Als je vlammen wilt krijgen op een kampvuur, gasfornuis of grill, kies dan een toortsaansteker. Ze zijn perfect voor moeilijk bereikbare plaatsen omdat ze een mooie, krachtige vlam hebben, zodat je je favoriete kaars kunt aansteken of een grill kunt aansteken zonder te hoeven bidden dat je je vingers niet verbrandt.

Chalumeau aansteker

In het bijzonder vind je een prachtig voorbeeld met de storm chalumeau aansteker uit ons assortiment. Echt geliefd bij professionals en onze trouwste klanten.

Les Briquets De Table

Een stap terug in de geschiedenisboeken, hier vind je tafelaanstekers. De tafelaansteker, een vaste vlam die op de markt werd gebracht voor sigaretten- of sigarenrokers, werd ontworpen om thuis, in hotellobby’s, restaurants en bars te worden uitgestald.

De meeste tafelaanstekers waren gemaakt van metaal, zoals zilver, messing, koper of staal. Sommige hadden echter meer versierde ontwerpen en hadden houten, hars of marmeren voetstukken. Je kon ze zelfs vinden met ontwerpen als dieren, voertuigen of een bedrijfslogo.

Briquet De Table

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tafelaanstekers zelfs zo ontworpen dat ze op tanks, bommen en vliegtuigen leken.

Aanstekers Essentie

Deze mogen dan de oudste in onze collectie zijn, maar ze hebben nog steeds een kleine charme die liefhebbers van aanstekers zeker zal aanspreken. Of je er nu een sigaret, sigaar, vuurtje of wat dan ook mee aansteekt, de klasse die de benzineaansteker uitstraalt is gewoonweg briljant.

Je kunt ze op elk moment hervullen en vooral aan al je vrienden laten zien, want dit zijn echt ongelooflijke stukken voor een collectie die die naam waardig is.

Originele aanstekers

Daar hebben we een hele leuke collectie. Originele aanstekers zijn altijd een kleine verrassing voor de eigenaar. In feite
heeft een mooie aansteker met een grappig ontwerp of tekeningen altijd een komisch effect, ongeacht de situatie.

Cendrier De Table Lion

Dit is hoe veel van onze originele aanstekers een enorme hit zijn bij onze klanten, omdat ze in een behoefte voorzien door praktisch gebruik en humor te combineren! Neem bijvoorbeeld de leeuwen tafelaansteker, die echt een statement maakt met zijn ontwerp en een enorme hoeveelheid charme toevoegt aan een kamer of meubelstuk.

Stormaanstekers

Als je niet bekend bent met stormaanstekers, dan volgt hier een kleine opfrisser. Dit zijn aanstekers die geen klassieke vlam hebben, die we normaal gewend zijn te zien op lambda-aanstekers. Ze hebben vaak een of meer zeer krachtige, bijna straalachtige vlammen die een ongelooflijke ervaring bieden voor je gezelschap.

Neem gerust een kijkje bij de briquet-survival om wat meer te weten te komen over dit type aansteker, dat een groot succes is.

Aanstekers Dupont

We hebben het gehad over merken en grote mannen, maar we hadden een van de beste voor het laatst bewaard. Weer met een Frans merk, nee nee we zijn helemaal niet chauvinistisch!

Het merk Dupont is uitgevonden door de geniale Simon Tissot Dupont, de fotograaf van Napoleon III en een belangrijke figuur in de hogere echelons van de toenmalige politiek. Hij leverde met name veel luxe aanstekers voor recepties en diners van allerlei aard en genoot zijn hele leven lang echt succes, vooral dankzij de aanstekers die in die tijd alleen waren voorbehouden aan de elite van het land.

Briquet Dupont Or

Les Briquets Électriques

We sluiten de verschillende soorten aanstekers af met de allernieuwste modieuze aanstekers, maar vooral die aanstekers die weten hoe ze met hun tijd mee moeten gaan. In feite is het niet langer een vlam die wordt aangestoken door gas of benzine, maar door elektriciteit. 

En hoe werkt dit systeem? Nou, net zoals je je telefoon oplaadt, kun je je aansteker opladen en elke keer dat je hem aansteekt, zal een krachtige elektrische stroom je sigaret of wat dan ook aansteken.

Als je een voorbeeld wilt zien, hier is de aansteker voor de zwarte oplaadbare aansteker die een van onze bestsellers is!

Om dit fascinerende artikel over de geschiedenis van de aansteker en de lucifer af te sluiten, is het belangrijk om te onthouden dat Frankrijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de creatie, het ontwerp en de ontwikkeling van aanstekers in de vorige eeuwen, maar die nog steeds invloed hebben op de nieuwe modellen die vandaag de dag op de markt te vinden zijn.

Een ander belangrijk feit om in gedachten te houden is dat aanstekers voor het eerst verschenen nadat onze voorouders het vuur hadden uitgevonden en onder de knie hadden gekregen.

Vuur is de essentie van onze menselijkheid en zoals alles wat ons drijft, is het belangrijk om de vlam van waar we van houden levend te houden om te genieten van een bevredigend leven vol geluk.

Dank u voor uw aandacht en voor het lezen en tot snel voor nieuwe artikelen!

Les Utilités Du Briquet Les Modèles De Briquets

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *